Bevezetés a gyermekpszichodráma módszerébe

Képzés típusa: műhely (folyamatos továbbképzés)

Óraszám: 10.

Pszichológus Kamara (CPR) által megítélt kreditek száma: 10 – Klinikai Pszichológia és Pszichoterápia Szakosztály.

koronaKépző: ORBÁN Mária, pszichoterapeuta; vezető pszichológus, rendszerszemléletű pár- és családterapeuta, képző-szupervizor (PF-CsTE), pszichodráma asszisztens (SPJLM), gyermek és kamasz pszichodráma képző (MIPE-Magyarország); focusing-orientált kliensközpontú pszichoterapeuta és képző (SGGT-Svájc), illetve (egyes workshopokon) ROMÁN Mónika vagy SZŐKE Enikő (gyermek- és kamasz pszichodráma képzők,  MIPE-Magyarország, Orbán Mária vezetőtársai a gyermekpszichodráma-terápiás csoportokban)

Eddig a műhely egyszer volt magyar nyelven megtartva Csíkszeredában, Orbán Mária vezetésével (2016.06.06), illetve ötször román nyelven, Kolozsváron, Orbán Mária és Szőke Enikő vezetésével (2014.10.05, 2015.03.29 és 11.21, 2016.02.06 és 11.05). 120 órás gyermekpszichodráma képzésről itt találhatóak információk.

Tervezett időpontok és helyszínek: Kolozsváron és/vagy Nagyváradon, 2017 őszén vagy 2018 elején, az érdeklődés alakulásának függvényében. A 10 órás képzés egy hétvégi napon zajlik.

NAGYVÁRAD, román nyelvű workshop 2019 február 23, szombat (Orbán Mária és Román Mónika vezetésével) – szükség esetén a képzők román-magyar fordítást biztosítanak

KOLOZSVÁR, román nyelvű workshop, tervezett időszak2019 tavasz/nyár (Orbán Mária és Szőke Enikő vezetésével). Az időpont attól függ, hogy mikorra gyűlik össze egy csoport.  (Szükség esetén a képzők román-magyar fordítást biztosítanak ebben a csoportban is). 

SEPSISZENTGYÖRGY (vagy CSÍKSZEREDA), magyar nyelvű workshop – tervezett időpont: 2019 nyár eleje (Orbán Mária vezetésével)

Román nyelvű reklámok a gyermekpszichodráma workshopról információk itt találhatóak.

FONTOS:120 órás gyermekpszichodráma képzésre való beiratkozás előtt ajánlott részt venni a bevezető workshopon, a módszerrel való megismerkedés érdekében.

Rövid leírás: A gyermekpszichodráma módszere a Moreno-i pszichodráma és az Adler-i individuálpszichológia innovatív ötvözéséből keletkezett. Elsősorban a 4 – 12/14 éves korosztály sajátosságaihoz alkalmazkodik. Kidolgozója KENDE Hanna, a kolozsvári születésű, Párizsban illetve Budapesten élő gyermekpszichoterapeuta. A gyermekpszichodráma a gyermekek képzeletvilágának és kreativitásának mozgósításán keresztül fejti ki terápiás hatását, szimbolikus síkon, a játékban, játék által gyógyít, fejleszt. A módszer sajátossága, hogy a pszichoterapeuták aktív résztvevői a gyermekek játékának (jelmezbe öltöznek, szerepeket vállalnak), ezáltal személyreszabottan elősegítve a gyógyulást, fejlődést.

A műhelyen bemutatásra és magyarázatra kerülnek a gyermekpszichodráma alapfogalmai, sor kerül esetrészletek megtekintésére és megbeszélésére illetve a résztvevők belekóstolhatnak a módszerbe szerepjátékok segítségével.

További információk olvashatóak a gyermekpszichodrámáról román nyelven a Román Pszichodráma Folyóirat 4/2015 és 5/2016 számában, melyek a J.L. Moreno Pszichodráma Társaság (SPJLM) honlapján érhetőek el: www.psihodrama.ro illetve a “Kende Hanna” Gyermek és Kamasz Pszichodráma Egyesület (APCA-KH) facebook oldalánMagyar nyelvű információk az APCA-KH honlapján érhetőek el: www.psihodramacopii.ro2017-ben jelent meg angol nyelven a Routledge Kiadónál Kende Hanna könyve: Psychodrama with Children – Healing children through their own creativity.

Résztvevők lehetnek: klinikai pszichológusok, pszichoterapeuták, pszichológiai tanácsadók,  orvosok, gyógypedagógusok, szociális munkások (akik pszichoterapeuta képzésben vannak), az említett szakokon tanuló egyetemi hallgatók illetve bármilyen más érdeklődő szakember.

Képzési díj: 5 euro/tanóra (egy tanóra 45 perc).

Résztvevők száma: 12-16 személy

A részvételre való jelentkezés a beiratkozás sorrendjében történik.

Megjegyzés: lévén, hogy a műhely témája nem kötődik a rendszerszemlélet területéhez, a műhely nem számítható bele a Pro Familia Családterápiás Egyesület képzési rendjéhez tartozó 80 órányi workshopon/konferencián való részvételbe.

Bővebb információ és beiratkozás: psi.quest.info@gmail.com   FONTOS: Az email témájánál írják be, románul vagy magyarul Wshop Psihodrama Copii/Gyermekpszichodráma workshop és a helység nevét, amelyikre iratkoznak