Introducere în utilizarea metodei psihodramei pentru copii

Natura activităţii: formare profesională continuă – workshop

Numărul de ore: 10.

Numărul de credite acordate de CPR: 10 – Comisia de Psihologie Clinică și Psihoterapie

koronaFormatori: ORBÁN Mária, psihoterapeut; psiholog principal în psihoterapie sistemică de cuplu şi familie, formator-supervizor al ATF-PF, asistent psihodramă (SPJLM), formator psihodramă copii şi adolescenţi (MIPE-Ungaria); psihoterapeut centrat pe persoană de orientare focusing şi formator în focusing copii/adulţi (SGGT-Elveţia) respectiv (la unele workshopuri) ROMÁN Mónika sau SZŐKE Enikő (formatori psihodramă copii şi adolescenţi MIPE-Ungaria, co-terapeute alături de Orbán Mária în grupurile psihoterapeutice de psihodramă pentru copii)

Până în prezent atelierul a avut loc  de cinci ori în limba română la Cluj, susținut de Orbán Mária și Szőke Enikő (5.10.2014, 29.03. și 21.11.2015, 06.02. și 5.11.2016), respectiv o dată la Miercurea-Ciuc în limba maghiară, susținut de Orbán Mária (6.06.2016). Despre cursul de psihodramă pentru copii de 120 de ore puteți accesa mai multe informații aici

Workshop ORADEA – data stabilită: 23. februarie 2019 (Formatori: Orbán Mária și Román Mónika), în limba română

Workshop CLUJ – data preconizată: primăvara/vara anului 2019 (Formatori: Orbán Mária și Szőke Enikő), în limba română. Data depinde de ritmul de construire al grupului. 

Workshop SFÂNTU-GHEORGHE (sau MIERCUREA-CIUC) – data preconizată: vara anului 2019 (Formator: Orbán Mária), în limba maghiară (afișe în limba maghiară).

IMPORTANT: pentru a se înscrie la un curs de 120 de ore de psihodramă pentru copii (120 de credite CoPsi) se recomandă participarea la acest workshop introductiv, pentru a se familiariza cu metoda.

Scurtă descriere: Metoda psihodramei de copii este o integrare inovativă a psihodramei moreniene şi a psihoterapiei adleriene, adaptată caracteristicilor de vârstă a copiilor de 4 – 12/14 ani. A fost elaborată de dna Hanna KENDE, psihanalistă și psihoterapeută de copii din Franţa (născută la Cluj). Grupurile psihoterapeutice de psihodramă pentru copii se bazează pe acţiune şi pe capacitatea creativă a copiilor de a reprezenta propriile trăiri şi emoţii prin simboluri individuale, inedite.

Specificul metodei constă în faptul că psihoterapeuţii sunt participanţi activi în jocul copiilor (se costumează, îşi asumă roluri în scenete), în acelaşi timp fiind cei responsabili pentru eficiența psihoterapeutice ale activităţilor. În cadrul atelierului se vor prezenta conceptele de bază ale acestei abordări, iar participanţii vor avea posibilitatea să vizioneze dar şi să experimenteze unele caracteristici ale psihodramei de copii.

Mai multe informaţii despre psihodramă pentru copii respectiv despre fondatoarea metodei se pot accesa pe pagina facebook respectiv de pe site-ul Asociaţiei de Psihodramă pentru Copii şi Adolescenţi “Kende Hanna” (APCA-KH): www.psihodramacopii.roMetoda este prezentată de către formatoare în numerele 4/2015 și 5/2016 ale Revistei Române de Psihodramă, accesibilă online pe pagina Societăţii de Psihodramă J.L. Moreno (SPJLM): www.psihodrama.ro În anul 2017 a apărut în limba engleză la Editura Routledge cartea dnei Hanna KENDE: Psychodrama with Children – Healing children through their own creativity

Participanţi potenţiali: psihoterapeuţi, psihologi clinicieni, consilieri psihologici, medici, psihopedagogi, asistenţi sociali (cu formare în psihoterapie), psihologi școlari, studenții acestor specializări respectiv alți specialiști interesați.

Costul formării5 euro/ora de formare (o oră de formare este echivalent cu 45 de minute reale).

Numărul optim de participanţi: 12-16 de persoane. Înscrierile se vor face în ordinea cronologică a anunţării participării.

Notă: dat fiind faptul că tematica workshopului nu aparţine de sfera sistemică, orele de formare nu vor fi recunoscute în cadrul celor 80 de ore de participare la workshopuri/conferinţe de psihoterapia sistemică de cuplu şi familie care fac parte din curriculumul de formare al ATF-PF.

Informaţii suplimentare, înscriere: psi.quest.info@gmail.com  IMPORTANT: Vă rugăm să menționați la subiect: Wshop Psihodrama Copii _ localitatea pentru care sunteți interesat