Sorry, this entry is only available in Română.

Istoricul acreditărilor profesionale ale AΨQ în calitate de furnizoare de formare în domeniul Psihoterapiei sistemice individuale, de cuplu și de familie

Avize profesionale emise de Comitetul Director al Colegiului Psihologilor din România (CPR)

1. Dosar de avizare depus la data de 17.03.2022 (în conformitate cu: Standardele EAP în vigoare, Standardele CPR și FPR).

  • Aviz profesional nr. 46/15.04.2022/ RF-II-254 – privind calitatea de furnizor de formare profesională în domeniul psihoterapiei,
  • Aviz profesional nr. 63/15.04.2022/ RF-II-254 – privind calitatea de furnizor de formare profesională de lungă durată în domeniul Psihoterapiei sistemice individuale, de cuplu și de familie. Termen de valabilitate 5 ani.

2. Dosar de (re)avizare depus la data de 11.12.2023 (în urma adăugării de 200 de ore de FTM – cerința FRP).

  • Aviz profesional nr. 237/ 20.12.2023 – privind calitatea de furnizor de formare profesională de lungă durată în domeniul Psihoterapiei sistemice individuale, de cuplu și de familie. Termen de valabilitate 5 ani.

Avizul profesional al Comisiei Profesionale a Federației Române de Psihoterapie (FRP)

1. Dosar de afiliere, respectiv dosar de acreditare depus la data de 29.06.2022. Analizate de Comisia Profesională a FRP în 02.2023 urmate de solicitarea adăugării a 200 de ore de contact la cele 300 de ore de contact din totalul de 500 de ore de formare teoretico-metodologică.

2. Dosar de acreditare augumentat depus la data de 13.03.2023.

  • Proces verbal din 15.03.2023 – privind atestarea calității de furnizor de formare continuă în domeniul psihoterapiei, respectiv de formare profesională în domeniul Psihoterapiei sistemice individuale, de cuplu și de familie. Termen de valabilitate 5 ani.

Avizul profesional al Asociației Europene de Terapia Familiei (European Association of Family Therapy - EFTA)

  • EFTA-TIC în data de 03.2024 a fost contactat în vederea clarificării modului în care poate fi trimisă solicitarea evaluării aplicării pentru calitatea de membru a AΨQ în EFTA, în condițiile în care platforma de încărcare a datelor nu funcționa.
  • În urma răspunsului primit la întrebarea anterior menționată CP a trimis Cererea și Dosarul prin e-mail în data de 15.05.2024.
  • AΨQ la ora actuală este în așteptarea rezutatului evaluării comisiei de specialitate a Asociației Europene de Terapia Familei – EFTA-TIC (”European Family Therapy Association-Training Institue Chambers”). EFTA este membră EAP în calitate de EWAO în sfera psihoterapiei sistemice.

Amendamente privind legi și norme autohtone care reglementează formarea și practica profesională în sfera psihoterapiei

 

INFORMAȚII DESPRE EAP, EFTA, FRP

European Association of Psychotherapy (EAP; Asociația Europeană de Psihoterapie)

EAP a fost fondată în 1991 în Viena (Austria).

În prezent reunește 120 000 de psihoterapeuți din 200 de organizații de psihoterapie din 43 de țări (EAP-ECP, 2023, p.1).

EAP operează cu un standard privind formarea în psihoterapie care este acceptat de către toate țările membre.

Poziția fundamentală a EAP privind psihoterapia este reflectată de Declarația de la Strasbourg (”Strasbourgh Declaration on Psychotherapy”) din 21 octombrie 1990. Aceasta constituie ”piatra de temelie a creării profesiei independente de psihoterapeut” compatibilă la nivel de competențe, de-a lungul Europei (ECP, 2023, p.1). Potrivit acestei viziuni psihoterapia este o profesie de sine stătătoare (nu o specialitate a psihologiei), motiv pentru care persoanele care dețin licențe în diferite specializări profesionale ”din sfera științelor umane, științelor psihologice, științelor sociale, științelor para-medicale, științelor medicale, etc.”) se pot înscrie la formare, nu doar absolvenții specializării psihologie (EAP-EQF ECTS, 2019, p.13).

“Psihoterapeuții nu sunt obligați să dobândească grade academice în psihologie sau o calificare medicală în psihitatrie” deoarece psihoterapia ”este o ocupație independentă de psihologie, psihiatrie și consiliere” (EAP-EQF ECTS, 2019, p.15 ).

”Gama modalităților psihoterapeutice este largă, iar profesia evoluează continuu prin noi dezvoltări în sfera teoriei și a practicii clinice” (EAP-EPA, 2018, p. 1). 

În anul 2013 EAP a stabilit Competențele centrale ale psihoterapeutului european (Core Competencies of the European Psychotherapist). În document se stabilește clar diferența dintre profesia de psiholog și profesia de psihoterapeut (EAP-CCEP, 2013).

”A fost stabiliit deja cu ESCO faptul că noțiunea de ”psihoterapeut” (ca activitate profesională ocupațională) nu desemnează doar o subcategorie a celei de ”psiholog” (…) deoarece competențele acestuia sunt substanțial diferite de cele ale psihologului clinician (EAP-ECP, 2023, p. 12).

EAP în 2018 a adoptat Legea Psihoterapiei (”Psychotherapy Act”) pe care a depus-o Consiliului European (din Brussel, Belgia). Obiectul legii îl constituie Cadrul de formare comun (”Common Training Framework – CTF) pentru profesia de ”psihoterapeut” – un instrument legal prin care se dorește atingerea recunoașterii automate a calificării profesionale pe teritoriul Europei de la o țară, la alta. (CTF este o extensie a Directivei UE 2013/55/EC privind recunoașterea calificărilor profesionale).

EAP este un organism profesional care acreditează formări în sfera psihoterapiei prin două căi (EAP-SLPPE, 2021, p.2; EAP-ECP, 2023, p.1-4):

  1. minimum 7 ani de formare, din care primii 3 reprezintă studii universitare la nivel licență (formare de bază), plus minimum 4 ani în cadrul unei organizații care este acreditată la nivel național pentru a asigura formare într-o modalitate specifică din sfera psihoterapiei și prin care se dobândesc competențe la nivelul standardelor unui masterat (ceea ce corespunde EQF-7 – conform Cadrului european al calificărilor (The European Qualifications Framework). Formarea specifică într-o modalitate de psihoterapie trebuie să conțină toate elementele stipulate în standardul de formare EAP și nu poate avea o durată mai mică decât de 1400 de ore. Durata orelor totale de formare nu trebuie să fie mai redusă de 3200 de ore.
  2. educație universitară completă – de o durată de cinci ani – care implică formare în psihoterapie organizată în cadrul unei  universități. Aceasta formare trebuie să corespundă nivelului de master EQF-7 * (conform Cadrului european al calificărilor) și să conțină formare specifică pe metodă. Formarea trebuie să includă toate elementele stipulate de standardul de formare EAP.

În concluzie EAP recunoaște ca traiectorie validă în formarea în psihoterapie atât formarea relizată în cadrul asociațiilor profesionale acreditate la nivel național de către organismul care este membru al EAP, cât și formarea în mediul universitar, atâta timp cât standardul de formare este respectat. 

Sistemul EAP are o componentă europeană și una națională (EAP-ECP, 2023):

  1. la nivel european există EAP cu diversele sale corpuri profesionale, respectiv comisii; Printre care se numără și Organizația de acreditare la nivel european (European Wide Accrediting Organizațion – EWAO) – care reprezintă o organizație specifică unei anumite modalității de psihoterapie, a căror membrii sunt organizații naționale acreditate de NAO); Institutul European de Acreditare a Formării în Psihoterapie (European Accredited Psychotherapy Training Institute – EAPTI) – un organism în care, în condițiile satisfacerii standardelor, pot deveni membre organizații naționale de formare în psihoterapie și prin acreditarea dobândită din partea acestui organism pot obține Certificatul European de Psihoterapeut în mod direct (nu prin mijlocirea NAO și EWAO),
  2. la nivel național există: a) Organizația Națională de Acreditare (”National Awarding Organization” – NAO),  care la noi în țară este FRP, respectiv b) organizațiile profesionale de psihoterapie specifice diferitelor modalități de psihoterapie (care trebuie să fie membre oficial înregistrate ale NAO și a EWAO (în cazul nostru FRP și EFTA). Psihoterapeutul are obligația să dețină calitatea de membru în organizația formatoare, care asigură formarea potrivit standardului EAP și care organizație are obligația să aibă un cod etic și un cod de procedură etică (acreditate și acestea de NAO și EWAO). Sistemul de examinare al organizațiilor formatoare în ultimă instanță e determinat de NAO și EWAO (EAP-ECP, 2023).

Certificatul de Psihoterapeut European se poate obține prin două căi (EAP-ECP, 2023):

a) certificare directă pentru absolvenții unui organism național acreditat de EAPTI;

b) ”Procesura Grandparenting” pentru psihoterapeuți formați în psihoterapie: b.1.) care fac dovada unei practici psihoterapeutice profesionale idependente de minimum 3 ani și primesc la nivel individual recomandare atât din partea NAO, cât și din partea EWAO; sau b.2.) în condițiile în care nu există la nivel european un EWAO, atunci NAO aplică pentru candidat la EAP.

Psihoterapeuții nu au nevoie să acumuleze formări suplimentare sau să mai susțină vreun examen în vederea dobândirii certificatului europan de psihoterapeut, în condițiile în care urmează una dintre traiectoriile anterior descrise (EAP-ECP, 2023, p. 11). 

Certificatul European de Psihoterapeut este aliniat cu SO/CEI 17024:2012 – un standard de evaluare a conformității, care specifică principiile şi cerinţele referitoare la organisme care asigură certificarea competențelor persoanelor individuale din diferite ocupații și profesii (EAP-ECP, 2023, p.1).

Conformitatea cu Standardul Internațional al Clasificării Ocupațiilor (International Standard Classification of Occupations -ISCO) va fi urmărită curând” (EAP-ECP, 2023, p. 12).

”Certificatul European de Psihoterapeut reflectă o calificare europeană care completează standardele naționale, totuși nu constituie (încă) o licență pentru practicarea psihoterapiei într-o anumită țară europeană. La ora actuală mai multe țări europene au adoptat legi ”specifice” privind practica psihoterapiei în respectiva țară: unele dintre aceste legi naționale limitează admiterea în formările profesionale în domeniul psihoterapiei doar la categoriile medici și psihologi, sau interzic persoanelor care nu dețin aceste calificări, să practice psihoterapia, sau (în anumite țări) chiar să se numească psihoterapeuți. Aceste legi ar putea potențial exlude de la practică mulți psihoterapeuți profesioniști din altă țară în care practică, ceea ce este împotriva uneia dintre cele 4 Libertăți Principale ale Uniunii Europene: libertatea de mobilitate a muncii” (EAP-ECP, 2023, p. 12).

Asociațiile Naționale pentru Psihoterapie (National Association for Psychotherapy) din 9 țări (enumerate în cele ce urmează) au depus Comisiei Europene ”Legea Psihoterapiei” (”Psychotherapy Act”), ca bază pentru Cadrul Comun al Formării (Common Training Framework – CFT) în Psihoterapie. Aceste 9 țări sunt: Austria, Belgia, Croația, Germania, Irlanda, Italia, Malta, România, Slovenia: iar aceste nouă țări întrunesc condiția cel puțin a unei treimi din cele 27 de țări Europene, necesare pentru stabilirea Cadrului Comun de Formare (EAP-ECP, 2023, p. 3).

Pe pagina web a FRP se poate accesa Registrul psihoterapeuților care au dobândit Certificatul European de Psihoterapeut (”European Certificate of Psychotherapy”) urmând link-ul https://www.psihoterapie.ro/proceduri/obtinerea-certificatului-european-de-psihoterapeut/

Bibliografie selectivă: 

Cassar, C. (2018) – European Psychotherapy Act – Date of formal adoption from EAP Governing Board, 30th, april, 2018 – (EAP-EPA, 2018)

Hunt, P., Laurinaitis, E., Young, C. (2021). EAP Statement on the Legal Position of Psychotherapy in Europe, pp. 1-8, (EAP-SLPPE, 2021)

Mapping the ECP into ECTS to gain EQF-7: A Briefing Paper for new ‘forward strategy’ for the EAP (february 2019, updated in otober 2019), pp. 1-18, (EAP-EQF ECTS, 2019) 

The Core Competencies of A European Psychotherapist (Accepted at the EAP AGM, Moscow, July 2013), pp. 1-32, (EAP-CCEP, 2013)

The European Certificate of Psychotherapy, pp. 1-13, (EAP-ECP, 2023)

Bibliografie recomandată:

 

INFORMAȚII DESPRE EFPA

European Federation of Psychological Associations (EFPA; Federația Europeană a Asociațiilor de Psihologie)

EFPA a fost fondată în 1981 în  Heidelberg (Germania) și are sediul în Brussel (Belgia) – (https://www.efpa.eu/our-story, n.d.).

Până în prezent 37 de Asociații de Psihologie Naționale europene sunt membre cu drepturi depline ale EFPA (https://www.efpa.eu/; https://www.europsy.eu/about-us, 2024, accesat în 07.2024). Dintre acestea 27 sunt din țările UE (https://www.efpa.eu/members/full-members, accesat în 07.2024).

În prezent reunește circa 400000 de membri (psihologi profesioniști: practicieni și cercetători). EFPA a stabilit un ”standard European al educației, formării profesionale și a competențelor în psihologie” și este partener în multe comisii ale UE (https://www.efpa.eu/who-we-are, accesat în 07.2024).

EFPA este un sistem fundamentat pe educația academică (universitară), care operează cu ”un standard de educație și formare profesională”  în domeniul psihologiei, numit EuroPsy și acordă Certificatul European EuroPsy în domeniul Psihologiei (https://www.europsy.eu/quality-and-standards/regulations, 2024, accesat în 07.2024).  

Cerințele, regulamentul privind modul în care se poate dobândi Certificatul EuroPsy – poate fi accesat urmând link-ul. https://www.europsy.eu/_webdata/europsy_regulations_july_2023_ga_brighton_v2_0.pdf (accesat în 07.2024).

EFPA acordă Certificare EuroPsy la două nivele având două comisii corespunzătoare fiecărui nivel:

  1. Nivel de de bază (”EuroPsyc Basic”),
  2. Nivel de specialist (”Specialist EuroPsy Certificate”).

Certificatul EuroPsy ”este o calificare europeană, care completează standardele naționale, dar nu constituie o licență pentru practică într-o anumită țară. Psihologii care sunt interesați să aplice pentru un Certificat EuroPsy sunt bineveniți să contacteze Comitetul de Acreditare Național (National Awarding Committe) a țării în care doresc să aplice” (https://www.efpa.eu/european-certificate-psychology, n.d.).

Sistemul EFPA are o componentă europeană și una națională:

  1. la nivel european există un Comitet European de Certificare (European Awarding Committee – EAC) care decide asupra faptului dacă standardele sunt sau nu satisfăcute de țările care aplică pentru calitatea de membru. EAC acordă Certificatul EuroPsy, veghează asupra respectării standardelor și este responsabil de dezvoltarea continuă a acestora.
  2. la nivel național există un Comitet Național de Certificare (National Awarding Committee – NAC) care este responsabil de evaluarea aplicațiilor individuale ale psihologilor în vederea dobândirii Certificatului EuroPsy și acordarea acestui certificat).

EFPA operează cu un registru unic în care sunt înscrise asociațiile naționale de psihologie (NAC) care fac dovada satisfacerii standardului EFPA. În prezent 25 de țări europene au NAC recunoscute la ora actuală de EFPA, dintre care 4 au dobândit acreditare în domeniul psihoterapiei (considerată o specializare a psihologiei).

Certificatul EuroPsy – nivel de bază. Presupune 5 ani de studii universitare în specializarea psihologie (curriculum recunoscut de EFPA), plus un an de practică supervizată, aderarea la Codul Etic al EFPA și angajarea în formare continuă. Are o valabilitate de 7 ani, după care este nevoie de recertificare, proces care se produce pe baza analizei formării continue parcurse (https://www.europsy.eu/quality-and-standards/europsy-basic, 2022; accesat în 07.2024).

Certificatul EuroPsy – nivel de specialist. Se poate dobândi ”după un anumit număr de ani de practică ca psiholog”. ”În prezent se acordă pentru ”trei arii”: Psihoterapie, Psihologia muncii și cea organizațională, Psihologia sportului. Acest certificat dovedește o calificare adițională și se acordă doar pentru cei care au dobândit certificatul la nivel de bază. ”Cerințele generale de bază” în vederea acordării certificatului de specialist: a) cel puțin 90 de ECTS (studii avansate sau training); b) cel puțin 3 ani de practică postgraduală (500 de ore de practică supervizată), c) cel puțin 15o de ore de supervizare (eșalonat pe 3 trei ani; 50 de ore/ an), d) registru care dovedește practica.

Cerințele care sunt necesar să fie îndeplinte la nivel național ”pentru calificarea ca psiholog” constau în (https://www.europsy.eu/quality-and-standards/europsy-basic/national-requirements, accesat în 07.2024):

a) enumerarea programelor universitare care care satisfac cerințel EuroPsy

b) modalitățile în care se desfășoara practica supervizată

c) modalitățile în care se produce formarea supervizorilor

d) recunoașterea titlului și a licenței de a practica în țara în cauză

e) dezvoltare profesională continuă.

”Țările EFPA variază în privința modului în care dezvoltă specializările în psihologie. Un anumit număr de țări au dezvoltat cerințe naționale pentru specializare (inclusiv pentru titlul de specialist) în domeniul sănătății și în câteva alte domenii” (https://www.europsy.eu/quality-and-standards/europsy-specialisation/specialist-national-requirements; accesat în 07.2024) .

La ora actuală 4 țări acordă Certificatul de nivel specialist în psihoterapie: Finlanda, Spania, Turcia și Portugalia. (https://www.europsy.eu/quality-and-standards/europsy-specialisation, accesat în 07.2024).

Urmând link-ul https://www.psi-quest.ro/wp-admin/post.php?post=8287&action=edit&classic-editor, pot fi accesate cerințele naționale ale acelor țări care au dobândit aprobarea din partea EFPA pentru a acorda Certificatul EuroPsy Specialist (https://www.psi-quest.ro/wp-admin/post.php?post=8287&action=edit&classic-editor, accesat în 07.2024).

EFPA are două categorii de membri: membri cu drepturi depline și membri afiliați. CPR deține calitatea de membru cu drepturi depline în EFPA.

Informații suplimentare privind CPR și EFPA pot fi acceesate prin pagina web a CPR.

Bibliografie selectivă:

EuroPsy European Certificate in Psychology. EFPA Regulations on EuroPsy and Appendices, (2023), pp. 1-92 https://www.europsy.eu/_webdata/europsy_regulations_july_2023_ga_brighton_v2_0.pdf
https://www.efpa.eu/european-certificate-psychology, n.d.
https://www.efpa.eu/members/full-members
https://www.europsy.eu/quality-and-standards/europsy-basic (2022)
https://www.europsy.eu/quality-and-standards/europsy-basic/national-requirements
https://www.europsy.eu/quality-and-standards/europsy-specialisation
https://www.europsy.eu/quality-and-standards/europsy-specialisation/specialist-national-requirements

https://www.efpa.eu/

https://www.efpa.eu/sites/default/files/2024-06/efpa-aisbl-statutes-english-approved-extra-ga_08-06-2023_0.pdf, pp. 1-34

https://www.efpa.eu/who-we-are

https://www.europsy.eu/quality-and-standards/regulations

Bibliografie:

* Notă nr. 1 – EFQ e un sistem European standardizat al calificativelor educaționale (la nivel academic, vocational și professional) în cadrul căreia nivelul 1 – este nivelul corespunzător încheierii studiilor minimum obligatorii, în timp ce nivelul 8 (cel mai înalt) corespunde doctoratului. Nivelul 6 – licenței, 7 – masteratului.

Materialul paginii a fost realizat de dr. Školka Enikő                                   Data primei postări a informațiilor privind EAP și EFPA – 15.07.2024.