Grupuri tematice Ψ-Quest

A. GRUPUL DE CERCETARE Ψ-QUEST

Strange 6

GRUPUL DE CERCETARE Ψ-Quest este constituit echipa de bază și subgrupurile, care au lucrat/lucrează la proiecte de cercetare începând din anul 2013 până în prezent, coordonate de către dr. Enikő Školka.

B. ÎNTÂLNIRI PENTRU ACCESAREA ŞI ANALIZAREA UNOR PRODUCŢII ARTISTICE (FILME, OPERE MUZICALE ȘI LITERARE)

Activitatea în anul 2019 nu a avut loc din cauza implicării gazdei evenimentului în feedback-urile trimise Colegiului Psihologilor din România referitor la modificările propuse la Legea Psihologului.

  • Movie Quest 7 – moderator dr. Enikő Školka, 13.12.2018. Ora 18.

La această activitate sunt invitate membrele grupului de cercetare, membrii grupurilor de supervizare și psihoterapeuții sistemici autonomi.

 

  • Movie Quest 6 – moderator dr. Enikő Školka, 15.12.2017. Ora 18.

Titlul filmurilor – În aceeași zi de la ora 18 vă invit să analizăm împreună două filme: ”The Brave new World” (versiunea din 1980 – regizor Burt Brinckerhoff), respectiv ”Fahrenheit 451” (versiunea din 1966 – regizor François Truffaut).  Cele două filme au la bază romanele omonime scrise de Aldoux Leonard Huxley și de Ray Douglas Bradbury.

Scopul activităţii – analiza filmului din perspectivă: psihologică, istorică, culturală.

La această activitate sunt invitate membrele grupului de cercetare, membrii grupurilor de supervizare și psihoterapeuții sistemici autonomi.

Din motive organizatorice vă rugăm să vă anunţaţi intenţia de participare dnei secretare Carmem Paula Mertoiu (e-mail: psi.quest.info@gmail.com) până la data de 13.12.17.

Numărul maximum de persoane, care pot participa este de 21. Selecția se face pe baza ordinii cronologice a înscrierilor.

 

  • Movie Quest 5 – moderator dr. Enikő Školka, 9.12.2016. Ora 18.

Titlul filmului – The Door (2012) – dramă maghiară produsă în limba engleză, regizată de István Szabó (1938-) pe baza romanului omonim al poetei, dramaturgei, romancierei, traducătoarei maghiare, Magda Szabó (1917-2007), laureată a numeroase premii printre care: Premiul Kossuth, Premiul József Attila, Premiul Déri Tibor, Premiul Prix Femina Étrangler (premiu literar francez pentru cel mai bun roman nonfrancez al anului 2003). Operele acesteia sunt traduse actualmente în 42 de limbi. Romanul ”Az ajtó” publicat pentru prima dată în Ungaria în anul 1987, a fost tradus în limba engleză în anul 1995 pentru publicul american de către Stefan Draughon, respectiv în anul 2005, pentru publicul britanic de către Len Rix. Traducerea acestuia din urmă a câștigat Oxford-Weidenfeld Translation Prize (premiu literar care se acordă anual pentru traduceri ale unor opere scrise în oricare dintre limbile europeane vii). A fost reeditat în anul 2015. New York Times a evaluat opera ca fiind printre cele mai bune 10 romane ale anului 2015. Romanul „Ușa” pe baza căruia a fost realizat filmul, a fost tradus și în limba română de către Andrei Dósa și publicat în anul 2015 de către Editura Allfa. Filmul poate fi vizionat în versiunea engleză, respectiv în versiunea sincronizată în maghiară, subtitrată în engleză. Subtitrare în limba română este de asemenea accesibilă.

Scopul activităţii – analiza filmului din perspectivă: psihologică, istorică, culturală.

La această activitate sunt invitaţi participanţii la formarea în psihoterapia sistemică de cuplu și familie, anul III de studiu, membrele grupurilor de supervizare și nu în ultimul rând membrele grupului de cercetare și grupului de psihoterapeuți autonomi.

Din motive organizatorice vă rugăm să vă anunţaţi intenţia de participare dnei secretare Carmem Paula Mertoiu (e-mail: psi.quest.info@gmail.com) până la data de 7.12.16.

Numărul maximum de persoane, care pot participa este de 21. Selecția se face pe baza ordinii cronologice a înscrierilor.

 

  • TV Series Quest 4 – moderator dr. Enikő Školka, 11.12.2015. Ora 18.

Titlul serialului – The Newsroom (2012-2014) – produs pentru HBO Entertaiment (SUA), de către Aaron Benjamin Sorkin (1961-) scenarist, producător de filme, dramaturg american.

Scopul activităţii – analiza unor episoade din perspectivă etică, pragmatică şi sistemică.

La această activitate sunt invitaţi membrii grupurilor de cercetare, de supervizare şi membrii grupului de formare teoretico-metodologică. 

Din motive organizatorice vă rugăm să vă anunţaţi intenţia de participare drei secretare Orsolya Mihály (e-mail: psi.quest.info@gmail.com) cel târziu până la data de  30.11.2015. Persoanele care se vor anunţa vor primi lista cu cele 7 episoade din 21, care sunt propuse pentru vizionare

Numărul maximum de persoane, care pot participa este de 21. Selecția se face pe baza ordinii cronologice a înscrierilor.

 

  • Documentary Quest 3 – moderator dr. Enikő Školka, 05.12.2014. Ora 18.

Titlul filmului – An Ecology of Mind (2010).

Scopul activităţii – analiza psihologică, inclusiv din perspectivă sistemică în grupul restrâns  a filmului documentar realizat despre modul de gândire a antropologului, filozofului, naturalistului, ciberneticianului, lingvistului, semioticianului. producătorului de filme documentare englez Gregory Bateson (1904-1980),  de către fiica mezină a acestuia, Nora Bateson (producător de film, regizor, autor, preşedinte a Institutului Internaţional Gregory Bateson din Stockholm, Suedia).

La această activitate sunt invitaţi participanţii la formarea teoretico-metodologică în psihoterapia sistemică de cuplu şi familie din anii de studii  I şi III.

Din motive organizatorice vă rugăm să vă anunţaţi intenţia de participare drei secretare Orsolya Mihály (e-mail: psi.quest.info@gmail.com).

 

  • Music/Text Quest 2 – moderator dr. Enikő Školka, 13.12.2013. Ora 18.

Titlul operei – Bluebeard’s Castle (Castelul Prinţului cu Barbă Albastră/ A kékszakállú herceg vára – literally: The Castle of the Blue Bearded Duke), scris de către Béla Balázs – pe numele lui real Herbert Brauer (1884-1949) – critic de film, estetician, poet, scriitor evreu de origine maghiară. Libretul operei, iniţial a fost dedicat de către autor lui Zoltán Kodály  (1882-1967) – compozitor, etnomuzicolog, lingvist, pedagog, filozof maghiar. Muzica operei cu un singur act a fost compusă în final de către Béla Bartók (1881-1945) – compozitor şi pianist maghiar. Béla Balázs s-a inspirat din basmul cules de Charles Perrault (1628-1703) – autor francez şi membru al Academiei Franceze, basm preluat apoi şi de fraţii Grimm (Jacob, 1785-1863 şi Wilhelm, 1786-1859).

Scopul activităţii – analiza psihologică a libretului (accesibil în limbile: maghiară/ Balázs Béla; engleză/traducerea realizată de către Cristopher Hassal – http://www.powell-pressburger.org/Reviews/64_Bluebeard/Words.html).

La această activitate sunt invitaţi membrii grupurilor de supervizare şi membrii grupului de cercetare.

Din motive organizatorice vă rugăm să vă anunţaţi intenţia de participare drei secretare Orsolya Mihály (e-mail: psi.quest.info@gmail.comcu cel puţin trei zile înainte de data anunţată pentru desfăşurarea activităţii.

 

  • Movie Quest 1 – moderator dr. Enikő Školka, 13.12.2012. Ora 18.

under waterTitlul filmului – Mary Reilly (1996) produs de TriStar Pictures USA. Scenarist Christopher Hampton, regizor Stephen Frears, compozitor George Fenton. Filmul are la bază romanul omonim scris în 1990 de către Valerie Martin (1948-) nominalizat în acelaşi an în cadrul Nebula Award la categoria cel mai bun roman, respectiv în 1991 la aceeaşi categorie în cadrul World Fantasy Award.

Scopul activităţii – analiza psihologică a filmului în grup restrâns.

La această activitate sunt invitaţi membrii grupurilor de supervizare şi membrii grupului de cercetare. 

Din motive organizatorice vă rugăm să vă anunţaţi intenţia de participare drei secretare Orsolya Mihály (e-mail: psi.quest.info@gmail.com) cu cel puţin trei zile înainte de data anunţată pentru desfăşurarea activităţii.

C. ÎNTÂLNIRI DE REŢEA SISTEMICE

18.11.2023 – Întâlnirea membrelor AΨQ la Cafeneaua Bulgakov, organizată de dr. Costea-Bărluțiu Carmen, dr. Školka Enikő și Deme Ilona.

15.12.2017 – Întâlnirea membrilor grupurilor de supervizare și a psihoterapeuților sistemici autonomi. Moderator dr. Enikő Školka.

21.09.2013 – Întâlnirea membrilor grupului de formare teoretico-metodologică din 2009. Moderator dr. Enikő Školka.

26.11.2012 – Întâlnirea membrilor grupului de formare teoretico-metodologică din 2008. Moderator dr. Enikő Školka.

D. ACTIVITĂȚI PROFESIONALE DESFĂȘURATE ÎN AFARA PROGRAMULUI OFICIAL DE FORMARE

2021 – Sctintilla – Vizionarea și discutarea unei serii de 6 ședințe psihoterapeutice susținute de psihoterapeuți sistemici de mare notorietate în zilele de: 21.01., 25.02., 18.03., 22.04., 20.05, 24.06. Inițiatoarea și coordonatoarea activității profesionale – dr. Enikő Školka. Colaboratoare: psihoterapeut, formator-supervizor autonom – Orbán Mária, formator-supervizor aflat în formare lect. univ. dr. Carmen Costea-Bărluțiu.

14.07.2009 – 5.10.2019 – Laborator de conceptualizare și documentație scrisă de caz în psihoterapia sistemică – trei întâlniri de lucru cu o durată totală de 25 de ore susținute de către dr. Školka Enikő, destinată membrilor grupurilor de supervizare, respectiv psihoterapeuților autonomi cu care cooperează în calitate de supervizor. Înscrieri se pot realiza până la data de 10.10.2019 contactând fie supervizorul, fie pe doamna secretară Carmen Paula Mertoiu (e-mail: psi.quest.info@gmail.com).

Material realizat de dr. Školka Enikő.